Co to jest kombucha - zalety i wady egzotycznego grzyba

kambucha

Czy słyszeliście już o kombuchy? Jej walory zdrowotne są znane od pokoleń. Co czyni ten napój z fermentowanej herbaty?

 

Jeśli jeszcze go nie spróbowaliście, może teraz nadszedł na to czas. Przyjrzyjmy się wspólnie zaletom i wadom tego egzotycznego grzyba, a także sposobom jego przyrządzania w domowym zaciszu.

 

Co to jest kombucha?

 

Kombucha (czytaj kombucza), zwana również grzybkiem herbacianym, jest mieszaniną kultur drożdży, porostów i bakterii.

Jest to żywa galaretowata masa o śliskiej i gumowatej powierzchni. Jej kształt odpowiada kształtowi pojemnika, w którym rośnie. Można więc powiedzieć, że jej wygląd jest zawsze niepowtarzalny. Występuje również kombucha w proszku.

kambucha konsystencja

Kiedy kombucha jest dodawana do mieszanki wody, cukru i herbaty, powstaje napój o smaku od lekko kwaśnego do słodkiego. W zależności od jakości użytych składników może mieć kolor żółto-pomarańczowy, czasem nawet miodowo-zielony lub czerwony. Napój ten zawiera sporą dawkę energii i szereg witamin.

Kombucha oryginalnie pochodzi z Chin lub Japonii. Podobnie jak herbata. Nie jest to jednak nic nowego w naszym kraju. Jeszcze kilka lat temu wiele osób przygotowywało ją, a następnie robiło z niej własne napoje.

 

Co zawiera napój:

 

- witaminy (B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E, K),
- kwasy (glukuronowy, mlekowy, winowy, cytrynowy, octowy, glukonowy, jabłkowy i inne),
- enzymy, aminokwasy, drożdże, kofeina, alkohol,
- minerały (wapń, żelazo, cynk, magnez, miedź, potas).

__bulb
Jak zaoszczędzić na jedzeniu i nie wydać całej wypłaty

Jak zaserwować sobie dobrej jakości posiłek, który nie nadwyręży naszego portfela? Oto 7 wskazówek, jak oszczędzać na jedzeniu i dobrze zjeść!

Korzyści zdrowotne:

 

Ta herbata zawiera wiele witamin i probiotyków. Powstają one podczas procesu fermentacji. Dlatego kombucha ma wiele pozytywnych skutków dla naszego organizmu:

- zawartość probiotyków - poprawia mikroflorę w jelitach, trawienie, działa przeciwzapalnie oraz sprzyja utracie wagi,
- antyoksydanty - zmniejszają toksyczność wątroby,
- polifenole, kwas octowy i drożdże - niszczą szkodliwe mikroorganizmy,
- pozytywny wpływ na cukrzycę typu 2,
- zapobieganie nowotworom,
- wzmocnienie układu odpornościowego,
- regeneracja układu nerwowego,
- regulacja ciśnienia tętniczego krwi,
- regulacja cyklu miesiączkowego,
- pomoc w leczeniu reumatyzmu, stwardnienia rozsianego lub chorób skóry,
- zapobiega blokowaniu się naczyń krwionośnych.

syropy z naparu

Chcesz przygotować napój kombucha w zaciszu własnego domu? Surowce do jego przygotowania można kupić ze zniżką w sieci Lidl.

Niekorzystny wpływ na zdrowie:

 

- wzdęcia - mogą wystąpić zwłaszcza u osób, które jeszcze nie piły tego napoju, ponieważ zawiera on dużą ilość probiotyków,
- brak higieny i czystości - może zepsuć cały napój i zagrozić zdrowiu. Ważne jest, aby utrzymywać pojemnik i wszystkie elementy w czystości. Każdy mały okruch lub brud może spowodować powstanie niebezpiecznej pleśni zamiast pożytecznych bakterii. Ważne jest, aby używać drewnianej łyżki lub chochli. Kombucha nie powinna stykać się z żadnymi metalowymi przedmiotami.
- wysoka zawartość kalorii - kombucha kupowana w sieciach supermarketów może zawierać zwiększoną ilość cukru, co spowoduje przyrost masy ciała,
- wysoka zawartość kofeiny - zarówno zielona, jak i czarna herbata używana do produkcji kombuchy zawiera kofeinę. Dlatego należy przestrzegać zalecane dawkowanie oraz robić tygodniowe przerwy między kolejnym spożyciem.

negatywne skutki kambochy

Jak przygotować napój z kombuchy

 

Przygotowanie napoju z kombuchy nie jest wcale trudne. Ani czasowo, ani w liczbie składników. Najważniejszym "składnikiem" dobrej jakości napoju jest wspomniana wcześniej higiena i czystość podczas jego przygotowywania.

1

Składniki

- 2 l wody
- 150 g cukru
- 8 g - 10 g herbaty lub 4 torebki herbaty (czarnej lub zielonej)
- kultury bakterii kombuchy

2

Wykonanie

1. Rozpuść cukier we wrzącej wodzie i pozostaw herbatę do zaparzenia na 10 minut.
Po 10 minutach wyjmij herbatę i pozostaw napój do ostygnięcia, do temperatury około 20°C.
2. Przelej ostudzoną herbatę do dowolnego szklanego pojemnika.
3. Umieść kombuchę jaśniejszą stroną do góry, przykryj szklankę serwetką i zamknij gumką, aby do napoju nie dostały się muchy ani kurz. Kombucha może unosić się na powierzchni, ale może też opaść na dno i wypłynąć później.
4. Umieść pojemnik w miejscu, na które nie świeci bezpośrednie światło słoneczne.
5. Napój będzie gotowy do spożycia w ciągu 5-7 dni. Krótszy czas fermentacji spowoduje, że w napoju znajdzie się więcej cukru. Dłuższa fermentacja sprawi, że napój będzie bardziej gazowany i mniej słodki.
6. Jeśli chcesz przygotować ten napój ponownie, sposób przygotowania jest bardzo podobny. W słoiku należy jednak pozostawić około 3 cm oryginalnej kombuchy. Pozwoli to zachować drożdże i kwasowość roztworu.

Dawkowanie:

 

- polecana ilość to 0,5 l dziennie, podzielone na trzy dawki - poranną, obiadową i wieczorną, po ok. 150 ml każda,
- poranną dawkę należy wypić na pusty żołądek,
- po trzech tygodniach stosowania zaleca się tygodniową przerwę,
- kombucha może być również spożywana przez dzieci, ale w o połowę mniejszej dawce,
- kobiety w ciąży i karmiące piersią mogą spożywać kombuchę za zgodą lekarza.

dawkowanie kambuchy

Kombucha to nie tylko zwykły napój. Można go również stosować jako element kąpieli. Jest również składnikiem produktów do pielęgnacji skóry. Cóż, przy dłuższej fermentacji można z niej zrobić ocet. Kombucha ma obecnie nowoczesne zastosowania w wielu dziedzinach. Nie chcesz przygotować jej sam? Sprawdź sklep z herbatami.

__fire
Syrop z mniszka lekarskiego – najlepszy przepis na domowe lekarstwo

Niektórzy uważają go za chwast, a inni leczą nim wiele chorób. Czy wiecie, że syrop z mniszka lekarskiego można przygotować samemu w domu?