Czy słyszeliście już o kombuchy? Jej walory zdrowotne są znane od pokoleń. Co czyni ten napój z fermentowanej herbaty?
Jeśli jeszcze go nie spróbowaliście, może teraz nadszedł na to czas. Przyjrzyjmy się wspólnie zaletom i wadom tego egzotycznego grzyba, a także sposobom jego przyrządzania w domowym zaciszu.
Co to jest kombucha?
Kombucha (czytaj kombucza), zwana również grzybkiem herbacianym, jest mieszaniną kultur drożdży, porostów i bakterii.
Jest to żywa galaretowata masa o śliskiej i gumowatej powierzchni. Jej kształt odpowiada kształtowi pojemnika, w którym rośnie. Można więc powiedzieć, że jej wygląd jest zawsze niepowtarzalny. Występuje również kombucha w proszku.
Kiedy kombucha jest dodawana do mieszanki wody, cukru i herbaty, powstaje napój o smaku od lekko kwaśnego do słodkiego. W zależności od jakości użytych składników może mieć kolor żółto-pomarańczowy, czasem nawet miodowo-zielony lub czerwony. Napój ten zawiera sporą dawkę energii i szereg witamin.
Kombucha oryginalnie pochodzi z Chin lub Japonii. Podobnie jak herbata. Nie jest to jednak nic nowego w naszym kraju. Jeszcze kilka lat temu wiele osób przygotowywało ją, a następnie robiło z niej własne napoje.
Co zawiera napój:
- witaminy (B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E, K),
- kwasy (glukuronowy, mlekowy, winowy, cytrynowy, octowy, glukonowy, jabłkowy i inne),
- enzymy, aminokwasy, drożdże, kofeina, alkohol,
- minerały (wapń, żelazo, cynk, magnez, miedź, potas).