Pierwszym i najważniejszym składnikiem do wykonania Pumpkin Spice Latte jest puree z dyni. Można je kupić gotowe lub zrobić samodzielnie w domu.
Przepis na wykonanie domowego puree z dyni:
1. Można użyć klasycznego rodzaju dyni lub dyni Hokkaido. Dynię umyć, obrać, usunąć pestki i pokroić w kostkę.
2. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę.
3. Po ostudzeniu dynię rozgnieść widelcem lub zblendować na drobne puree.
Podczas gdy dynia się piecze, przygotuj przyprawę do dyni mieszając 4 składniki:
• 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
• 1 łyżeczka mielonego imbiru
• 3 łyżki mielonego cynamonu
• 10 rozgniecionych goździków
Dokończmy wykonanie swojego Pumpkin Spice Latte:
1. Zaparzyć swoją ulubioną, dobrej jakości kawę - na przykład espresso. Pozostawić do ostygnięcia.
2. W małym rondelku podgrzać 3 łyżki puree z dyni, dodać przyprawy i wymieszać.
3. Do mieszanki dodać kawę, 250 ml mleka, 1 łyżkę miodu i 1 łyżeczkę aromatu waniliowego.
4. Całą masę wlewamy do blendera i miksujemy, aż dyniowe latte będzie spienione.
5. Przelać do szklanek, udekorować bitą śmietaną i posypać cynamonem.