Jak zaoszczędzić na jedzeniu i nie wydać całej wypłaty

07.06.2022 Paulina Jedzenie i gotowanie Udostępnij

Jak zaserwować sobie dobrej jakości posiłek, który nie nadwyręży naszego portfela? Oto 7 wskazówek, jak oszczędzać na jedzeniu i dobrze zjeść!

Rosnące ceny żywności i energii oraz stały wzrost inflacji, zmuszają nas do oszczędzania w jeszcze większym stopniu, niż w poprzednich latach. I to nawet w czasach, w których staje się modny termin "food porn". Dobrej jakości jedzenie w Polsce nie jest już tanim luksusem. Tania żywność jest ciężka do znalezienia, a co dopiero tania zdrowa żywność.

Chcecie kupić więcej za mniej? Wybierz najtańsze jedzenie. Wykorzystajcie kupony rabatowe Lidl, aby uzyskać jeszcze lepsze oferty.

Gotujcie z tego co Wam zostało

 

Resztki jedzenia niekoniecznie muszą trafiać do kosza. Wiele z nich nie jest nawet zepsutych, a mimo to wyrzucamy je na śmietnik. Albo nie wiemy, jak je wykorzystać, albo zbyt długo leżą one w lodówce. Nie przechowujcie żywności w lodówce. Za każdym razem postarajcie się coś z nich ugotować.

gotowanie z resztek

Jeśli zostały Wam resztki z obiadu, zastanówcie się, co możecie ugotować następnego dnia. A co z resztkami? Poddajcie je recyklingowi. Pomoże Wam w tym nasz kompleksowy przewodnik po sortowaniu odpadów!

__fire
Jak sortować odpady? Przedstawiamy kompletny przewodnik

Czy staracie się sumiennie podchodzić do sortowania odpadów? W przypadku niektórych rodzajów odpadów po prostu nie możemy sobie z tym poradzić. Pomoże Wam w tym ten przewodnik, który podpowie jak prawidłowo sortować śmieci.

Zrezygnujcie z czegoś

 

Wszyscy od czasu do czasu pozwalamy sobie na coś niezdrowego. Ale fast foody w rezultacie nie dają nam pełni sił. Co więcej, jest to nawet nieco droższe jedzenie, niż zdrowa dieta. Z drugiej strony, przynosi krótkotrwałą przyjemność, który wszyscy znamy aż za dobrze.

Z badań wynika, że zazwyczaj mamy w domu wystarczającą ilość jedzenia. Dzieje się tak dlatego, że przyzwyczailiśmy się do automatycznego dodawania produktów spożywczych do naszych koszyków podczas zakupów. Nawet tych niepotrzebnych. Wiele z nich to po prostu słodycze i słone przekąski, których nawet nie musimy jeść.

ekskluzywne jedzenie

 

Szukajmy mniejszych sklepów

 

Uważacie, że mniejszy sklep spożywczy nie ma wystarczająco dużego wyboru? Jest wręcz przeciwnie. Mniejsze sklepy spożywcze również posiadają wszystkie potrzebne artykuły spożywcze. Ponadto klienci pozostają w mniejszych sklepach nieco krócej niż w dużych centrach handlowych.

Dlaczego tak się dzieje? Nie muszą tracić swojego czasu na przeglądanie niepotrzebnych towarów na półkach.

 

Uprawiajcie własne rośliny

 

Nie każdy ma ogród, w którym może sam wyhodować wszystko, czego potrzebuje. Można jednak uprawiać rośliny również w domu. Wystarczy mały miejski balkon lub kuchnia, aby uprawiać mało wymagające rośliny.

Bazylia jest prostym i bezpretensjonalnym ziołem. Z łatwością poradzi sobie pozostawiona przez kilka dni bez wody. Rozjaśni cały ogród lub dom, doda smaku potrawom i odświeży kuchnię w designerski sposób. Aby zaoszczędzić jeszcze więcej pieniędzy, można również suszyć jej liście.

Tak samo jest z miętą. Jeśli jesteście miłośnikami egzotyki, koniecznie zacznijcie eksperymentować z kiełkami. Fasolka mung, rukola lub brokuły z pewnością sprawią, że będziecie szczęśliwi.

hodowanie roślin

Czy posadziliście już czosnek? Przeczytajcie, kiedy sadzić i zbierać owoce oraz jak je pielęgnować. W tym artykule przedstawiamy wszystkie informacje na ten temat.

Kupujcie żywność sezonową i regionalną

 

Oferta w supermarketach i centrach handlowych trochę nas rozpieściła. Chociaż cieszymy się całoroczną dostępnością truskawek i czereśni, ich cena jest znacznie wyższa. Powiedzmy sobie szczerze, smak też nie jest całkowicie naturalny.

Kupowanie żywności sezonowej jest dla nas bardziej naturalne. Co więcej, kupowanie tych produktów pozwoli Wam zaoszczędzić pieniądze. Ważne jest także to, gdzie kupuje się taką żywność. Jeśli chcecie mieć pewność, że naprawdę kupujecie polskie owoce, wybierzcie się na targ i kupujcie od lokalnych producentów.

żywność sezonowa

 

Gotujcie w domu i róbcie zapasy

 

Czy jesteście przyzwyczajeni do jedzenia w restauracjach? Na pewno zauważyliście, że ceny posiłków stopniowo rosną. Spróbujcie obliczyć, ile zapłacilibyście za te składniki, gdybyście przyrządzali je w domu. Nie jest tajemnicą, że gotowanie w domu jest o wiele bardziej opłacalne. Zwłaszcza jeśli przygotowuje się je na co najmniej dwa dni. A jeśli zamierzacie wyjechać na dłużej, zabierzcie ze sobą jedzenie.

domowe gotowanie

 

Mniejsze porcje

 

Czy znacie prostą sztuczkę, która powie Wam, jak duża powinna być Wasza porcja? Po prostu oszacujcie, ile jedzenia zmieściłoby się w Waszej dłoni.

Nakładajcie na talerz tylko tyle jedzenia, ile rzeczywiście zjecie. Albo nawet trochę mniej, niż możecie zjeść. Pozwoli Wam to uniknąć marnowania niepotrzebnych porcji. Ilość jedzenia, którą uda się uchronić przed wyrzuceniem, można zachować na następny dzień lub włożyć do zamrażarki.

Istnieje wiele prostych sposobów na oszczędzanie na jedzeniu. Spróbujcie zastosować niektóre z nich i sprawdźcie, jak wpłynie to na Wasz portfel.

Szukacie innych sposobów na tańsze zakupy? Zapoznajcie się z innymi wskazówkami zawartymi w innych artykułach.