Wielkanocny baranek - jak upiec tego najlepszego?

Nieubłaganie zbliża się największe i najważniejsze święto chrześcijańskie w roku. Przygotowania idą pełną parą, a półki w centrach handlowych już od kilku miesięcy wypełnione są czekoladkami w kształcie zajączków i jajek. Czy przygotowaliście już swoje wielkanocne zapasy?

Nieodłącznym elementem Świąt Wielkanocnych jest również pieczenie. W czasie świąt zapewne nie moglibyśmy się obejść bez różnego rodzaju ciast i tradycyjnych potraw. Powinniśmy przecież odpowiednio święcić te dni święte, prawda?

Jednym z najbardziej typowych deserów tych świąt jest wielkanocny baranek. Jak jednak przygotować go w najlepszy możliwy sposób?

wielkanocne pieczenie

Jak od babci

 

Zawsze tylko babka wielkanocna? Jeśli marzysz o doskonałym, tradycyjnym baranku, który będzie smakować wszystkim, podajemy kilka wskazówek dotyczących najlepszych przepisów.

1

Składniki

3 jajka

150 g cukru pudru

1 torebka cukru waniliowego

5 łyżek oleju roślinnego

5 łyżek gorącej wody

150 g mąki gruboziarnistej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 torebka budyniu waniliowego

1 łyżeczka startej skórki cytryny

10 kropli aromatu cytrynowego szczypta soli

2

Wykonanie

Ubij żółtka z cukrem i cukrem waniliowym, dodaj olej i wodę. Połącz składniki za pomocą ręcznej ubijaczki do uzyskania piany. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, budyniem i skórką z cytryny. Dodaj masę do piany z żółtek.

Dodaj aromat cytrynowy i szczyptę soli do białek i ubijaj do uzyskania sztywnej piany. Wymieszaj z przygotowaną mieszanką. Tym razem jednak nie należy ponownie jej ubijać. Weź łyżkę i dokładnie wymieszaj oba ciasta. Nie należy się spieszyć, ponieważ mogą się one skleić.

Powstałe ciasto wlej na wysmarowane i posypane mąką dno formy i przykryj jego wierzch. Piec w nagrzanym piekarniku.

Należy jednak uważać z ustawieniem temperatury. Nastaw piekarnik elektryczny na 180°C. W przypadku pieca na gorące powietrze należy ustawić nieco niższą temperaturę. Podgrzej go więc tylko do temperatury 160°C. Nie chcesz, aby ciasto się przypaliło. Piecz je przez 40 minut.

pieczenie

Mięciutki jak ptyś

 

Czy masz ochotę na wyjątkowo puszysty sernik? Mamy dla Ciebie prosty przepis. Rezultat zostanie doceniony nie tylko przez dzieci, ale także przez dorosłych.

1

Składniki

225 g zwykłej mąki tortowej

250 g twarogu

200 g masła

200 g cukru pudru

4 jajka

1 łyżka cukru waniliowego

1 opakowanie proszku do pieczenia

1 łyżka rumu

1 łyżka skórki cytrynowej

szczypta soli

2

Wykonanie

W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. W innej misce ubij jajka i dodaj do nich oba cukry. Ubijaj masę trzepaczką do uzyskania lekkiej i puszystej piany.

Następnie do masy dodaj twaróg, skórkę z cytryny, rum, tłuszcz i roztopione masło. Ponownie ubij i dodaj suchą mieszankę. Powoli wymieszaj.

Formę do wielkanocnych baranków wysmaruj masłem i oprósz mąką. Ostrożnie wlej przygotowane ciasto do jednej z części i przykryj górną częścią formy.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45 minut. Pod koniec pieczenia sprawdź, czy ciasto jest dobrze wypieczone, nakłuwając je wykałaczką. Jeśli ciasto jest upieczone, na wykałaczce nie powinno być mokrych śladów.

 

Brakuje Ci jednego z poręcznych akcesoriów do pieczenia? Najlepsze z nich znajdziesz w sklepach Duka.com już teraz.

Czy chciałabyś udekorować to smaczne ciasto po upieczeniu? Zamiast oczu można użyć suszonych rodzynek, a za nos mogą posłużyć goździki. Nie zapomnij posypać go cukrem pudrem i zawiązać barankowi kokardy na szyi.

Smacznego!