Wypróbuj nasze sprawdzone przepisy na pyszne ciasteczka świąteczne

__avatar_name

W domu pachnie wanilią, w piekarniku pieką się ciasteczka, a dzieci z niecierpliwością odliczają dni do świąt. Adwent i związane z nim przygotowanie bożonarodzeniowych wypieków mają swój niepowtarzalny urok. Chociaż w Internecie można znaleźć wiele przepisów na świąteczne ciasteczka, nie wszystkie z nich wychodzą. Dlatego przygotowaliśmy dla Was sprawdzone i jednocześnie niewymagające przepisy na drobne wypieki oraz słodkie przekąski świąteczne typu raw.

Jeśli planujesz utrzymanie diety w czasie świąt, polecamy Wam szybkie zamknięcie tego artykułu. A to dlatego, że dziś przygotujemy tradycyjne wypieki świąteczne, desery świąteczne, w których zdecydowanie nie oszczędzaliśmy węglowodanów.

 

Każdy, kto w swoim życiu już coś upiekł, może potwierdzić, że sukces w dużej mierze zależy również od wyposażenia kuchni. Jeśli macie stary blender, rezultat nigdy nie będzie taki sam, jak w przypadku użycia bardziej nowoczesnych urządzeń. Jeśli od dłuższego czasu zastanawialiście się nad zakupem nowego sprzętu, teraz nadszedł na to odpowiedni czas. Kliknijcie na OleOle.pl lub Neo24.pl i wybierzcie wysokiej jakości mikser lub wagę kuchenną. Jeśli już teraz zamówicie nowe pomoce kuchenne, nadal będziecie mieć czas na tegoroczne świąteczne wypieki i skorzystanie z przepisów na bożonarodzeniowe desery.

 

ciasteczka świąteczne

 

Drobne ciasteczka świąteczne

 

Drobne ciasteczka świąteczne należą do najpopularniejszych świątecznych słodyczy. Idealne przepisy na święta? Pewnie! Pierwszy przepis, który dla Was przygotowaliśmy, jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. Przez lata ulepszaliśmy go i wymienialiśmy poszczególne składniki, aby efekt był doskonały. Choć na pierwszy rzut oka wydaje się niepozorny, gwarantujemy, że oczaruje Was delikatny maślano-waniliowy smak.

Delikatne ciasteczka waniliowe

1 Składniki:

100g mąki pszennej, 400g białej mąki orkiszowej, 100g trzcinowego cukru, 250g masła, 2 sztuki waniliowego cukru trzcinowego, 1/2 proszku do pieczenia, 2 jajka, 2 żółtka

2 Wykonanie:

Połowę mąki, cukier, cukier waniliowy oraz połowę pokrojonego masła wysypiemy na blat kuchenny i lekko wymieszamy. Dodamy więcej mąki, proszek do pieczenia i resztę masła, które ponownie delikatnie pokroimy nożem. Do środka wbijemy jajka. Z mieszanki wyrobimy ciasto. Po zakończeniu zawiniemy je w folię i wstawimy do lodówki, na pół godziny. Po trzydziestu minutach wyjmiemy ciasto i część po części rozwałkujemy je na posypanym mąką blacie. Następnie możemy rozpocząć wycinanie wzorów. Im bardziej zróżnicowane kształty wybierzecie, tym lepiej. Wykrojone wypieki układamy na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia. Ciasto posmarujemy roztrzepanym jajkiem, w którym wymieszaliśmy trochę wody i cukru pudru. Przed pieczeniem możemy udekorować ciastka migdałami i posypać mieszanką cukru i cukru waniliowego lub mieszanką cukru oraz zmielonych migdałów. Wstawiamy ciastka do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez około 10-15 minut, w zależności od grubości ciasta.

Piękne foremki ze świątecznymi motywami można kupić np. na 4home.pl.

 

pierniczki świąteczne

 

Waniliowe rogaliki

 

Te rogaliki możesz zawsze udekorować w inny sposób, dzięki czemu możesz łatwo wyczarować kilka różnych rodzajów ciastek, z jednego przepisu. Ponadto ich przygotowanie jest naprawdę łatwe, więc poradzi sobie z nim nawet osoba początkująca.

Słodkie dekoracje, lukry, polewy i znacznie więcej dodatków znajciecie w e-sklepie Carrefour.pl.

1 Składniki:

200 g mąki pszennej, 140 g masła, 70 g mielonych orzechów włoskich, 40 g cukru pudru, 1 cukier waniliowy, cukier i czekolada do dekoracji

2 Wykonanie:

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i wygniatamy na gładkie ciasto. Następnie z ciasta formujemy rogaliki. Gotowe rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy je do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po upieczeniu rogalików, możemy przystąpić do ich dekorowania. Część rogalików zawijamy w mieszankę cukru pudru oraz cukru waniliowego, a drugą część zanurzamy w maślanej czekoladzie, którą przygotowaliśmy z połączenia masła i czekolady.

 

migdałowe rogaliki

 

Raw ciasteczka świąteczne

 

Przepisy na surowe świąteczne ciasteczka – tzw. raw, docenią wszyscy, którzy mają mało czasu na pieczenie ciast. Z łatwością przygotujecie niewypiekane słodkości tuż przed świętami Bożego Narodzenia.

 

Kuleczki rumowe z orzechami i rodzynkami

 

Odkryliśmy ten przepis w książce Pieczemy na Boże Narodzenie autorki Hany Sedláčkovej i od razu nas zainteresował. Jeśli również jesteście jednymi z tych, którzy lubią zbierać przepisy i często próbują nowych dań, kliknijcie na Matras.pl lub Empik.com, a zdziwicie się, jak wiele wspaniałych książek kucharskich, nie tylko ze świątecznymi ciastami, jest obecnie w ofercie.

1 Składniki:

200 g rodzynek, 0,2 l rumu, 200 g mielonych orzechów, 150 g cukru pudru, 100 g startej czekolady, 100 g pokruszonych biszkoptów, orzechy, kokos lub kakao do pierwszej warstwy

2 Wykonanie:

Rodzynki myjemy, suszymy, polewamy rumem i moczymy na noc. Następnego dnia dodajemy orzechy, cukier, czekoladę i biszkopty, które wcześniej rozgnietliśmy wałkiem. Wszystko dobrze mieszamy i formujemy małe kulki. Następnie zawijamy je w mielone orzechy, kokos lub kakao.

 

kuleczki świąteczne

Pytanie na czym podać tak pysznie wyglądające desery świąteczne. Odpowiedź jest prosta - Duka.com.

Kokosowe kuleczki z migdałami

1 Składniki:

1 mleko skondensowane, 250 g wiórki kokosowe

2 Wykonanie:

Dobrze mieszamy ze sobą skondensowane mleko i wiórki kokosowe, dzięki czemu tworzymy masę, z której można łatwo uformować kulki. Jeśli ciasto jest za mokre, możemy dodać trochę więcej kokosu. Kształtujemy kulki. Do każdej kulki wkładamy migdał. Gotowe kulki zawijamy w kokos lub starte orzechy.

Umieszczamy je w papierowych koszyczkach, które znajdziemy np. w e-sklepie TescomaPolska.pl i pozwolimy im chwilę zastygnąć.

 

Życzymy smacznego oraz pięknych Świąt.