Czy robiliście już kiedyś swój własny zakwas? A może jeszcze nie interesowaliście się tego typu wypiekami? Być może zainteresuje Was ten artykuł i zaczniecie właśnie teraz przygotowywać zakwas na chleb.
Chleb żytni na zakwasie? Czemu nie! Pieczenie własnego wyrobu chleba na zakwasie to nie tylko aktualny trend, któremu uległo wiele gospodarstw domowych. Jego historia sięga starożytnego Egiptu. Tradycja ta została przeniesiona do kuchni naszych pradziadków, gdzie była przekazywana z pokolenia na pokolenie. Stopniowo jednak zastąpił ją szybszy sposób zdobywania chleba i ciastek - kupowanie ich w sklepie spożywczym. Jednak w czasie pandemii zakwas znów cieszy się dużą popularnością.
Jaki jest główny powód, dla którego wciąż wracamy do wykonywania zakwasu? Zdecydowanie pragnienie posiadania produktów wysokiej jakości, domowej roboty. Domowi hodowcy wiedzą, że nie ma nic lepszego niż zbieranie własnych owoców i warzyw z ogrodu.
W końcu ich smak i jakość nie dorównują produktom kupowanym w sklepie. Tak samo jest z pieczeniem. Kto raz upiekł chleb na zakwasie, będzie go piekł wielokrotnie. Co więcej, pieczenie w domu pozwala zaoszczędzić pieniądze na dłuższą metę, ponieważ przy odpowiednim wykonywaniu chleba na zakwasie, nigdy go nie zabraknie.