Chleb na zakwasie dla początkujących i jego walory zdrowotne

chleb na zakwasie

Czy robiliście już kiedyś swój własny zakwas? A może jeszcze nie interesowaliście się tego typu wypiekami? Być może zainteresuje Was ten artykuł i zaczniecie właśnie teraz przygotowywać zakwas na chleb.

Chleb żytni na zakwasie? Czemu nie! Pieczenie własnego wyrobu chleba na zakwasie to nie tylko aktualny trend, któremu uległo wiele gospodarstw domowych. Jego historia sięga starożytnego Egiptu. Tradycja ta została przeniesiona do kuchni naszych pradziadków, gdzie była przekazywana z pokolenia na pokolenie. Stopniowo jednak zastąpił ją szybszy sposób zdobywania chleba i ciastek - kupowanie ich w sklepie spożywczym. Jednak w czasie pandemii zakwas znów cieszy się dużą popularnością.

Jaki jest główny powód, dla którego wciąż wracamy do wykonywania zakwasu? Zdecydowanie pragnienie posiadania produktów wysokiej jakości, domowej roboty. Domowi hodowcy wiedzą, że nie ma nic lepszego niż zbieranie własnych owoców i warzyw z ogrodu.

W końcu ich smak i jakość nie dorównują produktom kupowanym w sklepie. Tak samo jest z pieczeniem. Kto raz upiekł chleb na zakwasie, będzie go piekł wielokrotnie. Co więcej, pieczenie w domu pozwala zaoszczędzić pieniądze na dłuższą metę, ponieważ przy odpowiednim wykonywaniu chleba na zakwasie, nigdy go nie zabraknie.

idealne pieczywo

__bulb
Jak zaoszczędzić na jedzeniu i nie wydać całej wypłaty

Jak zaserwować sobie dobrej jakości posiłek, który nie nadwyręży naszego portfela? Oto 7 wskazówek, jak oszczędzać na jedzeniu i dobrze zjeść!

Co to jest zakwas?

 

W żywym organizmie znajduje się od kilkuset do milionów bakterii. Występują one naturalnie w ziarnach, ale są "usypiane" w mące. Polewanie mąki wodą powoduje jej nawilżenie i pobudzenie bakterii. Proces ten należy powtarzać przez 14 dni, w tym czasie bakterie namnażają się wystarczająco, aby wytworzyć dobry, mocny zakwas chlebowy.

idealny zakwas

Chociaż do produkcji zakwasu wykorzystuje się tylko dwa surowce - mąkę i wodę - to jakość i sposób obróbki są tym bardziej ważne. Mąka jest bez wątpienia najważniejszym surowcem. Eksperci od zakwasu są zgodni co do tego, że nie ma znaczenia, jakiej mąki użyjesz. Ważne jest, aby był on dobrej jakości oraz aby był świeży. Eksperci uważają jednak, że najlepsza jest mąka żytnia razowa.

Czy rozpoczynacie wykonywanie zakwasu samodzielnie? Jeśli tak, ciasto na żytni chleb na zakwasie będzie Wam się najlepiej zagniatać. Upieczony chleb będzie puszysty z ciemniejszym miękiszem. Można nawet zrobić zakwas z mąki bezglutenowej.

Czy wiesz, że istnieje Zakwasowa mapa Polski? Jeśli nie odważysz się przygotować własnego zakwasu, możesz rozpocząć pierwsze pieczenie na zakwasie od kogoś innego.

Jak długo przechowuje się zakwas?

 

Jeśli się o niego odpowiednio dba, może przetrwać kilka lat.... Zalecamy, aby po każdym użyciu zasilać go wodą i mąką. Aby upiec chleb, weźcie 1 łyżkę zakwasu. Oznacza to, że jest to dokładnie taka ilość, jaką powinniśmy zwrócić do słoika. W tej proporcji dokarmiamy zakwas:

- 1 łyżka mąki żytniej,

- 1,5 łyżki zimnej wody.

Wymieszajcie i zakręćcie pokrywkę. Nie należy jednak całkowicie dokręcać pokrywy. Następnie należy pozostawić zakwas przez około 6 godzin. Następnie zakręcić pokrywę i odstawić go do lodówki.

tworzenie zakwasu

Przepis na chleb na zakwasie dla początkujących

1

Rozczyn

- zakwas żytni pełny
- 100 g mąki żytniej razowej
- 100 ml wody

2

Ciasto

- 150 g rozczynu
- 150 g mąki orkiszowej chlebowej
- 100 g mąki orkiszowej razowej
- 8 g soli
- 2 g kminku
- 1 łyżka miodu (wspomaga proces fermentacji)
- 2 łyżki nasion słonecznika lub orzechów włoskich
- 160 ml wody

3

Wykonanie

1. Wymieszajcie składniki i pozostawcie w misce do wyrośnięcia na około 1½ godziny.
2. W tym czasie złóżcie ciasto 2 do 3 razy z boku na bok. Ciasto powinno być luźne i elastyczne.
3. Przełóżcie ciasto na posypaną mąką stolnicę i uformujcie bochenek.
4. Następnie należy zwinąć bochenek w rulon i odstawić pod przykryciem na 2-3 godziny.
5. Posmarować powierzchnię wodą, posypać nasionami lub kminkiem i przekroić wzdłuż ostrym nożem.
6. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec. (Piekarnik gazowy lub elektryczny: 220, nagrzewany piec: 200, czas pieczenia około 15 minut).
7. Następnie należy zmniejszyć temperaturę i piec przez około 30 minut w temperaturze pokojowej (Piekarnik gazowy lub elektryczny: 190, nagrzewany piec: 170).
8. Wyjąć chleb z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.

przepis na chleb

Do wypieku domowego chleba na zakwasie potrzebne są najwyższej jakości składniki. Kup je już dziś w sieci Lidl.

Korzyści zdrowotne

Zakwas przyczynia się do poprawy naszego zdrowia. Czyni to na różne sposoby:

__check

Do produkcji chleba na zakwasie nie potrzeba chemii - wystarczy mąka i woda, dlatego jest on najlepszym wyborem do spożycia.

__check

Trawienie - zakwas rozbija gluten do prostszej postaci, dzięki czemu może on przejść przez przewód pokarmowy bez szkody dla nas.

__check

Rozkłada kwas fitynowy - który znajduje się w otoczce ziarna, a więc i w mąkach razowych. Zakwas skutecznie je rozkłada i umożliwia wchłanianie ważnych składników mineralnych.

__check

Odkwasza organizm - chleb na zakwasie przegoni zgagę.

__check

Niższy indeks glikemiczny - aby być sytym, trzeba zjeść mniej chleba na zakwasie niż zwykłego chleba.

__check

Nie powoduje wzdęć - bakterie zawarte w zakwasie są niszczone w pierwszej połowie pieczenia.

__check

Łagodzi alergie, egzemę i trądzik - skład zakwasu koryguje równowagę w jelitach, oczyszcza organizm z toksyn i reguluje perystaltykę jelit. W rezultacie skóra jest zdrowsza.

__check

Wspomaganie odporności - gdy funkcjonowanie jelit jest zaburzone przez niewłaściwą dietę, długotrwały stres lub brak snu, jesteśmy bardziej podatni na choroby. Ponieważ zakwas nie obciąża naszych jelit, wspomaga odporność.

bochenek chleba

 

Czy pieczenie chleba na zakwasie ma negatywne strony?

 

Prawdopodobnie tylko jedną. Od przygotowania zakwasu do właściwego wypieku chleba musi minąć kilka godzin, jeśli nie cały dzień. Ale nie zniechęcajcie się. Poszczególne działania nie są realizowane jednorazowo, lecz są podzielone na kilka etapów. W ten sposób, oprócz przygotowywania i pieczenia, będziecie mogli zająć się swoją normalną pracą i obowiązkami domowymi. Nagrodą dla Was będzie niepowtarzalny smak i aromat domowego chleba na zakwasie.